Boer&zus

Leen, Toon & janna

BoerenZus_Leen
boer-zus-wdWlc8

Wie?

 
 
 
 
Zij zijn de velden rond boerderij ‘Ipenburg’ ieder voorzien van kleurrijke randen waar verschillende wilde bloemen groeien. De interactie tussen de insecten die op de akkerranden afkomen en de gewassen in het veld, draagt duurzaam bij aan een gezonde voedingsbodem. Zo houdt boer Leen oog op de natuur omgeving van de bijen en de (culturele) historie van het land en de boerderij.

Het verhaal

Quinoa is een gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De quinoa van Boer&Zus die je in onze schappen terugvindt, wordt gewoon geteeld in Nederland. In de Mookhoek om precies te zijn; een klein plaatsje in de Hoeksche Waard. Een bijkomend voordeel van Nederlandse quinoa is namelijk, dat het niet de enorme hoeveelheid uitstoot (CO2) heeft, omdat deze niet de hele wereld hoeft over te reizen voordat het op jouw bord ligt.

Vader Leen (boer) vormt de derde generatie die hier al sinds 1923 boert en is actief in de stichting De Hoeksche Waard op de Kaart (hwodka.nl).
Dit is een initiatief van innovatieve Hoekschewaardse akkerbouwers die het doel heeft door middel van innovatie de vitaliteit van de grondgebonden landbouw te verbeteren.

Zoon Toon vormt de vierde generatie. Al vanaf zijn geboorte weet hij dat hij boer wil worden. Toon houdt zich bezig met de Nederlandse quinoa en de verschillende teeltechnieken die daarbij komen kijken. Hij heeft de ambitie producten te telen die niet opgaan in de grote massa, maar die direct aan de consument verkocht kunnen worden. Op deze manier wil hij zijn producten weer een gezicht te kunnen geven. 

Zus Janna heeft de ambitie ons te inspireren met leuke en gezonde quinoa gerechten en hoopt dat iedereen in de toekomst duurzame Nederlandse quinoa eet.

Hoewel Boer&Zus geen biologisch bedrijf is, worden de quinoa gewassen niet bespoten en wordt het onkruid dat van nature tussen de quinoa planten groeit door schoffelen verwijderd. De Nederlandse quinoa is een nieuw ras quinoa, die Boer&Zus sinds 2019 teelt. Dit ras bevat, in tegenstelling tot de quinoa uit Zuid-Amerika, veel minder saponine. Dit is laagje dat quinoa van nature bevat en bitter smaakt. Normaal gesproken wordt deze er door allerlei bewerkingsprocessen afgepoetst. Doordat dit ras deze behandeling niet nodig heeft, is Nederlandse quiona volkoren en heeft het nog altijd de van nature lekkere bite die we van quinoa mogen verwachten.

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!