Bio kaasboerderij kinderdijk

André van houwelingen

Wie?

 
 
Dit is André van Houwelingen, eigenaar van Biokaas Kinderdijk. Deze kaasboerderij wordt gesierd door de beroemde molens van Kinderdijk op de achtergrond.
 

het verhaal

Biokaas Kinderdijk was jaren geleden één van de eerste bedrijven die biologisch gecertificeerd werd, toen het bedrijf nog gerund werd door de familie van Haspel. Vanaf zijn veertiende hielp André mee op de boerderij en zo leerde hij alles over de ambachtelijke wijze waarop biologische kaas gemaakt wordt. 

De overheerlijke Goudse biologische kaas wordt gemaakt van biologische koeien- geiten en schapenmelk. Om 1 kilo kaas te maken is ongeveer 10 liter koeienmelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig. In melk zitten eiwitten, mineralen en vetten. Door het vocht hiervan te scheiden ontstaat kaas. Een vegetarische kaas, want er wordt vegetarisch stremsel gebruikt naast de gepasteuriseerde, biologische melk. Toen André BioKaas Kinderdijk kon overnemen van het kinderloze echtpaar van Haspel, zette André deze ambachtelijke en biologische werkwijze voort en voldoet hij vandaag de dag nog altijd aan de strenge richtlijnen waar biologische producten aan moeten voldoen ((Europees) EKO keurmerk/SKAL).

De koeienmelk komt grotendeels van André’s eigen koeien. Op de weilanden waar zijn koeien grazen, worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. In vergelijking met reguliere landbouw resulteert dit helaas in minder gras voor de voeding in de wintermaanden. Daarom koopt André stro in bij zijn biologische collega’s uit de omgeving die grotere percelen hebben. Daarnaast vormt maïs een belangrijk bestanddeel in de voeding van zijn koeien. Aangezien er in de Hoekse Waard geen schapenboeren zijn, koopt André zijn biologische schapenmelk in bij collega boerderijen uit andere delen van het land. De geitenmelk komt van het bedrijf Organic Goatmilk.

Je mag er dus zeker van zijn dat alle ingrediënten voldoen aan de biologische certificering en dat de dieren die de melk produceren een zeer goed leven hebben. Dit proef je direct terug in de smaak van de kazen. Zelf experimenteert André erop los als het gaat om smaak. Denk bijvoorbeeld aan de Fenegriek kaas of de overheerlijke kaas met Italiaanse kruiden of truffel smaak.

Op de website van BioKaas Kinderdijk wordt iedere stap van de verschillende processen met duidelijke foto’s voor je uit de doeken gedaan. Wil je het allemaal van nog dichterbij bekijken, dan biedt André zelfs excursies aan. Zeker de moeite van een bezoekje waard! Blijf je liever in de stad, kom dan bij ons langs om de heerlijke kazen te proeven!

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!