Champignonkwekerij Veeke BV

Mart & Ingrid Veeke

Familie Veeke

Wie?

Dit zijn Mart en Ingrid Veeke. Zij vormen sinds 1990 de ruggengraad van het familiebedrijf dat lang geleden startte met het kweken van vele soorten champignons. De klassieke witte champignons, kastanje champignons, shii-take, oesterzwammen en nog veel meer. De oesterzwammen en shi-take worden geteeld op andere locaties dan de locatie in Standdaarbuiten. Dat komt omdat Shi-take in een minder warme ruimte kunnen groeien dan de witte- en kastanje champignons.
 

Het verhaal

In Standdaarbuiten zijn in totaal 14 ‘cellen’ of ‘bedden’ waar de witte- en kastanje champignons worden geteeld. Iedere cel wordt voorzien van een stevige laag humus (een mengsel van paardenmest en kippenmest) waarin de met mycelium geënte tarwekorrels al gemengd zijn. Dit wordt vervolgens afgedekt met een laag dek-aarde van Finse turf/veen. De witte waas zal dan vanuit de humuslaag door de dek-aarde heen groeien.

Eigenlijk wordt zo het hele jaar door de herfst gesimuleerd, want dan groeien paddenstoelen immers ook in de natuur. Dit hele proces duurt een kleine 5 weken, waarbij temperatuur en vochtgehalte nauwlettend in de gaten gehouden en gestuurd wordt.

De stammetjes waar de shi-take op gekweekt zijn dienen bij Champignonkwekerij Veeke als bodemverbeteraar voor het gras. Shi-take groeit namelijk op hout, waarvoor familie Veeke de stammetjes kant en klaar inkoopt bij een leverancier. Het mycelium waaruit de paddenstoel dan groeit zit hier dan al in.

Hoewel de familie Veeke eerst machinaal oogstte, zijn zij toch overgestapt op het oogsten met de hand. Dan blijven de champignons het langste goed. (Champignons van bedrijven die machinaal oogsten worden vaak verwerkt door de industrie in soepen, sauzen of op pizza’s.) Voor het handmatig oogsten wordt familie Veeke door zo’n 40 mensen uit diverse landen geholpen.

In eerste instantie worden alleen de champignons met het juiste formaat eruit gehaald, zodat de rest de kans krijgt om nog even verder door te groeien. Zo wordt iedere ‘cel’ meerdere keren handmatig geoogst. Zelfs als een cel leeg geoogst is, worden de champignon bedden eerst nog even met rust gelaten, zodat er een ‘tweede vlucht’ kan groeien. Deze champignons zijn vaak knapperiger dan de eerste oogst!

Leuk weetje: een Portabella champignon is feitelijk een groot gegroeide kastanje champignon.
Groot gegroeide witte champignons worden ‘flats’ genoemd en worden vooral in Engeland veel gegeten.

De champignons die je bij ons koopt zijn vaak de dag ervoor geoogst, want bij champignons geldt altijd hoe verser hoe beter! Het motto van champignonkwekerij Veeke luidt dan ook: “Gekoesterd om u te verwennen!”

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!