De krekerij

Sander Peltenburg & George Brandenburg

Wie?

Sander Peltenburg startte De Krekerij samen met George Brandenburg na het zien van een TED-talk, waarin alle voordelen van insecten eten uit de doeken werd gedaan. Waar insecten in Oosterse landen een ware delicatesse zijn, wordt in Westerse landen zoals Nederland (nog) niet zo snel gekozen voor het eten van insecten. Toch zijn deze kleine beestjes een fenomenale bron van voedingsstoffen in een nieuw voedselsysteem die zelfs future-proof genoemd kan worden.

Het verhaal

Meelwormen zijn in 2020 als eerste insect goedgekeurd voor consumptie in de EU. In 2021 volgde ook de sprinkhaan en begin dit jaar volgde de krekel. De voordelen van (het kweken en eten van) eetbare insecten zijn voor ons alleen nog onbekend. Zo zijn er voor het kweken van eetbare insecten weinig grondstoffen nodig en hoeven de insecten niet te worden behandeld met antibiotica, zoals we in de veeteelt zien. Daarnaast stoten de beestjes nauwelijks broeikasgassen uit, terwijl ze tegelijkertijd boordevol ijzer, calcium, zink, vitamine B12, mineralen, eiwitten en andere nutriënten zitten. Dit maakt het kweken van eetbare insecten een duurzame oplossing, waardoor de Krekerij spreekt van een ware Krekolution binnen ons voedselsysteem.

De missie van de Krekerij klinkt daarom als volgt: In 2030 eet elke Nederlander wekelijks vlees gemaakt van krekels en sprinkhanen. Hiervoor houdt de Krekerij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten die binnen onze eetcultuur passen en future proof en voedingsrijk zijn.

Om de drempel tot het eten van eetbare insecten zo laag mogelijk te maken, heeft de Krekerij een aantal herkenbare producten gemaakt van krekels en sprinkhanen. Zo is er bijvoorbeeld de Krekerij Hopper Burger en De Krekerij Buffalo Reepjes Gekruid. Of wat dacht je van Buffalo Shoarma, Hopper Gehaktballetjes of Pulled Sprinkhaanvlees?

De unieke umami smaak die deze innovatieve producten bevat wordt tijdens het kweken van de krekels en sprinkhanen al gecreëerd, door de voeding die de insecten krijgen. Dit zijn verschillende groenten en fruit, die deze nootachtige hartige smaak positief beïnvloeden. Van de insecten zie je niks terug op jouw bord, maak je geen zorgen. Aan de vermalen beestjes worden plantaardige ingrediënten toegevoegd en een beetje ei verbindt het geheel tot producten die op jouw oude vertrouwde vleesproducten lijken.

Steeds meer restaurants in Nederland zijn razend enthousiast over de smaakvolle innovatieve gerechten die de het team van ‘Kreketiers’ ontwikkeld hebben en dagelijks raken steeds meer Nederlanders overtuigd van deze duurzame, future proof toevoeging aan onze schijf van vijf.

Wat denk jij? Ga jij het ook proberen? Laat jezelf verrassen of verras jezelf en maak een keuze in ons vriesvak!

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!