Eibaar

Sjef en Hanneke de Baar

Wie?

Een eierboer die verse vrije-uitloopeieren levert van kippen die gelukkig zijn. Dat is Eibaar.

De pluimveehouders achter Eibaar, Sjef en Hanneke de Baar vormen de derde generatie op de boerderij in Den Bommel in de gemeente Goeree-Overflakkee. Samen met hun kinderen Jan, Gijs, Hein en Marieke beleven zij dagelijks de boerderij in al haar facetten.

 

Het verhaal

Eibaar onderscheidt zich van de rest op basis van transparantie en versheid. Bewust en verantwoord kiezen voor het welzijn van de kippen is daarom erg belangrijk. De kippen van Eibaar bevinden zich dan ook in een waar sterrenhotel, waar zij vrij kunnen bewegen.

Een kip is van nature een bosvogel en slaapt ’s nachts in een boom. Dit is bij Eibaar nagebootst met het voilèresysteem dat in de stal staat met bovenin de zitstokken. De kippen slapen allemaal op een zitstok. ’s Nachts zal je geen kop op de vloer zien. Verder zijn er legnesten, voer- en drinklijnen ingebouwd, waar de kippen naar hartenlust kunnen genieten van een lopend buffet van vers drinkwater luzernehooi en een uitgebalanceerde mix van granen en mineralen en vitaminen.

Via de luiken aan beide zijden van de stallen kunnen de kippen de wintertuin in om overdekt in de buitenlucht te scharrelen. Hier kunnen de kippen elke dag vanaf 10.00 uur naar buiten in de uitloopweide met wilgensingels. De kip geniet buiten pas echt als er beschutting is. Dan voelt ze zich namelijk veel veiliger.

Kippen graven heel veel kuilen om te stofbaden. Bij mooi weer gaan ze in de kuilen liggen zonnen. Verder scharrelen ze lekker rond en pikken ze graag een blaadje van de bomen en scharrelen ze heel wat af op zoek naar een lekker voedzaam wormpje. Dit is wat we noemen een sterren niveau kippenleven en je weet het; een gelukkige kip legt veel eieren.

Dit doet een kip bij voorkeur op een beschutte plek. Daarom zijn bij Eibaar de legnesten zo ontworpen dat de kip deze als een veilige plaats ziet. Ze nemen rustig de tijd om een ei te leggen. Is het ei gelegd dan volgt er heel vaak een keiharde kakel, alsof ze uitroepen: “Zo, ik heb het maar weer gedaan!”

De eieren rollen vanuit het legnest op een eierband naar het pakstation van Eibaar. Hier worden de eieren zorgvuldig gesorteerd en worden kapotte eieren verwijderd en van een traceerbare stempel voorzien voordat ze worden ingepakt.

De eieren van Eibaar zijn vrij van antibiotica, omdat de kippen dat ook zijn. Vers smaakt het lekkerst en daarom koop je bij ons verse eieren die afkomstig zijn van de gelukkige kippen van Eibaar.

Om de transparantie te waarborgen, kun je de kippen van Eibaar zelf bekijken via de camera’s die binnen en buiten hangen. Klik hier!

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!