buijtenland
Gert van Herk

Wie?
Het verhaal
Het contact met de consument, de waardering die hij van zijn klanten krijgt en de vrijheid die hij nu heeft om te telen waar vraag naar is, passen beter bij de duurzaamheid doelstellingen die Gert nastreeft. Ook krijgt hij op deze manier een eerlijkere prijs voor zijn producten. Waar hij vroeger voornamelijk andijvie en spitskool teelde, teelt Gert nu veel verschillende soorten van bieten tot tuinbonen en venkel, maar ook bloemkool, broccoli en bosbiet.
Voor dag en dauw staat Gert op om zijn met liefde geteelde producten te oogsten voor de Rotterdamse Oogstmarkt op zaterdag. Zo garandeert Gert dagverse producten. Op de Rotterdamse Oogstmarkt heerst ook meer begrip onder de klanten, als een broccoli kleiner uitvalt dan normaal. Uiteindelijk zijn groentes een natuurproduct en de natuur doet niet altijd precies wat je wilt.
Andere producten die Gert met zijn vrouw teelt op zijn land in Rhoon, zijn verschillende gewassen zoals uien, aardappels en spruiten. De kolen en spruiten zijn gewassen die hij tot ver in de winter kan oogsten, maar in maart en april zijn alleen de aardappels nog over.
Het sorteren van spruiten is nog altijd een dagelijkse klus. Handmatig worden de grote, middelgrote en kleine spruiten van elkaar gescheiden, simpelweg omdat sommige mensen toch graag liever de kleine spruiten hebben omdat deze sneller gaar zijn. Zo probeert Gert iedere wens uit de markt in vervulling te laten komen.
Een van de andere vele manieren waarop Gert bijdraagt aan duurzaamheid is het gebruik van een groenbemester. Dit is een gewas dat na het oogsten wordt ingezaaid om het bodemleven op peil te houden. Hierin werkt hij samen met onderzoeksbureau Delphy, die de gewassen nauwkeurig monitort om te kijken wanneer en of bestrijding nodig is. Dit is gelukkig de laatste drie jaren niet nodig geweest.
Verder zet Gert zich in voor het behoudt van ‘het Buijtenland’ van Rhoon. Er zijn namelijk plannen om dit zeventiende-eeuwse poldergebied te veranderen in natuur. Gert is betrokken bij de acties om deze ontwikkeling tegen te houden.