van herk fruit

Gijs & Dianne van Herk

Wie?

Gijs van Herk is in 2002 in Heinenoord in de Hoeksche Waard gestart met de teelt van aardbeien en doet dat samen met zijn vrouw Dianne. Gijs en Dianne willen het beste van twee werelden verenigen. Zoveel mogelijk duurzaam telen. Niet biologisch, maar toch zeker wel op een manier dat zij zelf achter hun kwaliteitsproducten kunnen staan.

Het verhaal

Gijs en Dianne telen verschillende gewassen die elkaar opvolgen, afhankelijk van het weer en of ze in de kas of buiten staan. Allereerst worden de Donna en Dream onder glas geteeld, daarna volgen buiten de Amadine, Fuore en de Favori. Omdat al deze rassen sterke rassen zijn, hebben ze een hoge resistentie en relatief weinig behandeling nodig. Zo zorgt een goede mix van veengrond en kokos en heel wat natuurlijk zonlicht en hun persoonlijke liefde en aandacht ervoor dat je hapt in een lekkere rode aardbei met zoet en vol vruchtvlees. De intense en zachte textuur is een ware smaaksensatie. Omdat in Nederland het zonnetje niet altijd schijnt, worden de aardbeien in potten op stellingen (binnen en buiten) geteeld, zodat kou en vocht op de juiste manier invloed kunnen hebben op de vruchten. Het is ook beter voor de mensen die bij Gijs werken omdat ze niet te diep hoeven te bukken.

Er wordt zo min mogelijk bespoten, vaak zelfs helemaal niet en als ze het al doen, dan doen ze het heel gericht zodat alleen het bewuste ‘beestje’- dat een goede oogst verhindert- er ‘last’ van heeft. Als ze het afkunnen met een duurzamere oplossing dan zullen Gijs en Dianne die zeker gebruiken.

Verder stoken ze de kachel van de kas op met o.a. hout en maken ze gebruik van de zonnepanelen van de buurman. Buurman Van der Hoek heeft namelijk voor 300.000 kWh aan zonnepanelen op zijn dak liggen, waardoor Gijs en Dianne bij hem 100% groene energie kunnen inkopen.

Naast aardbeien worden er ook frambozen, kersen, pruimen, rode bessen en bramen geteeld. Hiervan worden jams en kersensap gemaakt, die je in hun boerderijwinkel kunt kopen. 

Wat je ook terug vindt in het assortiment van Van Herk zijn asperges. De Hoeksche Waard leent zich met zijn kleigrond echter niet voor de teelt van witte asperges. Daarvoor moeten we in Brabant en Zeeland zijn.
De zandgrond die we daar vinden, is veel geschikter voor deze groentesoort.
 
Dianne van Herk komt van oorsprong uit het Brabantse plaatsje Terheijden. De warme contacten die ze daar onderhoudt met familie en vrienden hebben tot een fijne samenwerking geleid met de plaatselijke teler www.vanbeekasperges.nl.
Asperges van een zeer hoogwaardige kwaliteit die tegenwoordig ook in de Hoeksche Waard een zeer gewaardeerd fenomeen zijn geworden. We nodigen je van harte uit om ze een keertje bij ons in de winkel mee te nemen. Genieten verzekerd.

Volg Ons

Wil je echt niks missen?
Ontvang onze nieuwsbrief!